Η εποχή του DVD φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της, με τα δύο νέα format Blu-Ray και HD-DVD να παίρνουν τη σκυτάλη. Ποια είναι όμως τα βασικά τους χαρακτηριστικά; Όπως είναι λογικό, με την τεχνολογία να αναπτύσσεται με γοργά βήματα και το Hollywood (και ο χώρος του θεάματος γενικότερα) αναγκάζεται να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Η εποχή του DVD φτάνει στο τέλος της κυρίως γιατί πλέον η ποιότητα εικόνας και ήχου που αναζητά ο καταναλωτής δυσκολεύεται να χωρέσει σε 4 ή 9 GB (δίσκοι μονής ή διπλής στρώσης). Τι μας επιφυλάσσει λοιπόν το μέλλον με τα δύο νέα formats Blu-Ray και HD-DVD, τα οποία θα μπορούν να φέρουν στα δισκάκια τους εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας;
Τις αποφάσεις γύρω από τον τομέα της οικιακής ψυχαγωγίας παίρνει το DVD-Forum, η παγκόσμια οργάνωση που αποτελείται από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάματος σε επίπεδο hardware (συσκευών αναπαραγωγής) και software (ταινιών, προγραμμάτων). Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 1995 με σκοπό να παίρνει τις ορθότερες αποφάσεις για την καλύτερη δυνατή προσφερόμενη ποιότητα στον καταναλωτή. Τι συμβαίνει όμως και φτάσαμε για άλλη μία φορά σε δύο ξεχωριστά formats;
Το ιστορικό
Η Philips ξεκίνησε την ανάπτυξη του Laserdisc το 1969 χρησιμοποιώντας πολλά στοιχεία από την τεχνολογία της Sony, με την οποία μετά από αρκετά χρόνια συνεργάστηκε για την ανάπτυξη ενός δίσκου υψηλής χωρητικότητας με την ονομασία MultiMedia Compact Disc (MMCD). Το συγκεκριμένο format απορρίφθηκε σαν πρόταση εξαιτίας της Toshiba και της πρότασής της που άκουγε στο όνομα Super Density Disc (SD), η οποία υποστηρίχθηκε από πολλούς κολοσσούς της βιομηχανίας όπως οι Hitachi, Matsushita (Panasonic), Mitsubishi, Pioneer, Thompson και Time Warner. Οι δύο πλευρές ταυτίστηκαν στην ιδέα ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινό όραμα και να πορευτούν μαζί στο μέλλον της ψυχαγωγίας.
Έτσι γεννήθηκε ένα νέο format, το γνωστό σε όλους μας DVD. Ωστόσο η κόντρα ανάμεσα σε Toshiba και Sony/Philips δεν είχε τελειώσει και γύρω στο 1996 οι δύο πλευρές άρχισαν να αναπτύσσουν οπτικούς δίσκους επόμενης γενιάς. Το στρατόπεδο της Sony ανέπτυξε το Professional Disc for Data (PDD ή ProDATA), το οποίο μετονομάστηκε στην πορεία σε Blu-Ray. Η Toshiba έστρεψε το βλέμμα και τις προσπάθειές της σε άλλη πλευρά, αναπτύσσοντας το Advanced Optical Disc, το οποίο με την σειρά του μετονομάστηκε μετά από καιρό σε HD-DVD.
H μάχη
Μετά την μάχη ανάμεσα σε Beta και VHS, φτάνουμε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με δύο διαφορετικά format. Τα players του -όχι και τόσο- μακρινού μέλλοντος θα μπορούν να αναπαράγουν τα σημερινά DVDs, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των εταιριών έχει επιλέξει να υποστηρίξει ένα από τα δύο στρατόπεδα της επόμενης γενιάς. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν ο καταναλωτής αγοράσει ένα HD-DVD Player, θα μπορεί μεν να βλέπει όλα του τα DVD, αλλά σε επίπεδο δίσκων επόμενης γενιάς θα μπορεί να απολαύσει μόνο HD-DVD ταινίες.
Αντίστοιχα, σε ένα Blu-Ray player (όπως το PlayStation 3 για παράδειγμα) ο καταναλωτής θα μπορεί να βλέπει τα DVD και τις Blu-Ray ταινίες του μόνο! Το θετικό στοιχείο είναι ότι ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές ανακοινώνουν (όπως στο CES που τελείωσε πριν από μερικές ημέρες) την υποστήριξή τους και στα δύο διαφορετικά formats, προσφέροντας υβριδικά players, τα οποία θα μπορούν να αναπαράγουν εκτός από τα DVDs, τόσο Blu-Ray όσο και HD-DVD ταινίες. Αν κάποια από τις δύο πλευρές δεν φανεί νικητής από νωρίς, τα players αυτά θα αποδειχτούν η μοναδική σοβαρή λύση για τον καταναλωτή που δεν θέλει να περιορίζει την διασκέδασή του.
Οι διαφορές
Η βασική διαφορά στην τεχνολογία που χρησιμοποιεί κάθε ένα από τα δύο στρατόπεδα είναι στο laser ανάγνωσης και σε πόσα επίπεδα ανά πλευρά του δίσκου μπορεί να διαβάσει δεδομένα το εκάστοτε player. Η μπλε ακτίνα του Blu-Ray έχει την δυνατότητα να «διαβάζει» σε πολύ περισσότερα επίπεδα, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο την εγγραφή υλικού σε μεγαλύτερες ποσότητες. Τα Blu-Ray discs χωρούν μέχρι και 25GB ανά πλευρά, ενώ τα HD-DVDs μέχρι 15GB, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού ότι όσο περνάει ο καιρός θα έρχονται στο προσκήνιο δίσκοι με ακόμα μεγαλύτερη χωρητικότητα ανά πλευρά (πολλές εταιρίες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι αναπτύσσουν οπτικούς δίσκους με χωρητικότητες που πλησιάζουν τα 100GB!).
Ας ρίξουμε μία ματιά στα δύο στρατόπεδα...
HD-DVD
Τo HD-DVD είναι σχεδιασμένο να αποτελέσει τον συνεχιστή της πορείας του DVD και μπορεί να αποθηκεύσει 3 έως 4 φορές περισσότερα δεδομένα. Πέραν των απλών δίσκων HD-DVD, υπάρχει και ένα υβριδικό format με δίσκους που από την μία πλευρά τους μπορούν να αναπαραχθούν σε κανονικά DVD players και από την άλλη πλευρά σε HD-DVD players. Σε επίπεδα ήχου, τα HD-DVDs μπορούν να προσφέρουν πολυκάναλη απόλαυση μέχρι και 7 καναλιών (7.1) χρησιμοποιώντας τα γνωστά από το DVD formats PCM, Dolby Digital, Dolby Digital EX, DTS, DTS, με την προσθήκη των Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD και DTS HD. Οι αναλύσεις που μπορούν να φτάσουν οι ταινίες σε HD-DVD είναι αρκετές και ξεκινούν από 480i και φτάνουν μέχρι το 1080p (1920x1080 γραμμές με προοδευτική σάρωση).
Ένα αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο του HD-DVD format είναι η προστασία που μπορεί να παρέχει στις εταιρίες που εμπορεύονται ταινίες, αν η αντίστοιχη αρχή δεχτεί την πρόταση της πλευράς. Σύμφωνα με τα μέλη του στρατοπέδου του HD-DVD, υπάρχει η διαδικασία Audio Watermark Protection, η οποία προσθέτει σε επίπεδο ήχου ένα «αόρατο» watermark που πιστοποιεί την αυθεντικότητα της εκάστοτε ταινίας. Αν το player κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής δεν εντοπίσει το watermark, αντιλαμβάνεται ότι έχει να κάνει με αντίγραφο και αρνείται να συνεχίσει την αναπαραγωγή. Κάτι που αξίζει να προσέξει ακόμα ο καταναλωτής πριν προχωρήσει στην αγορά ενός HD-DVD player ή μίας HD (ή HD Ready) τηλεόρασης είναι και το πρωτόκολλο ασφαλείας HDCP.
Πρόκειται για μία ρουτίνα που αναλαμβάνει να πιστοποιήσει τόσο στην πηγή, όσο και στην οθόνη ότι ο δίσκος που αναπαράγεται είναι αυθεντικός. Αυτή η διαδικασία επιτυγχάνεται μόνο μέσα από HDMI συνδέσεις και όχι από τις απλές αναλογικές (SCART για παράδειγμα ή Component καλώδια). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν προμηθευτείτε μία τηλεόραση χωρίς HDMI εισόδους, δεν θα μπορέσετε να απολαύσετε την υψηλότερη δυνατή ανάλυση κάθε ταινίας, αφού το σύστημα από το μέγιστο 1920x1080 θα να σας «ρίξει» στα 960x540. Ωστόσο, τα 5 από τα 6 studios που έχουν ανακοινώσει υποστήριξη στο HD-DVD format έχουν τονίσει ότι α) δεν θα αρχίσουν την εφαρμογή του στα πρώτα χρόνια της πορείας του και β) ότι σε όσες ταινίες ισχύει το παραπάνω θεώρημα, θα πρέπει να αναγράφεται σε εμφανές σημείο της συσκευασίας. Πέραν των διάφορων players που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά για το HD-DVD, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύντομα αναμένεται και στην αγορά της Ελλάδος το ειδικό HD-DVD drive του Xbox 360, το οποίο συνδέεται πάνω στο σύστημα επόμενης γενιάς videogames της Microsoft και μπορεί να αναπαράγει υψηλής ευκρίνειας ταινίες.
Blu-Ray
Η ονομασία Blu-Ray προήλθε από την μπλε ακτίνα που χρησιμοποιείται στο format για την ανάγνωση και εγγραφή των δίσκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιριών που στηρίζουν το Blu-Ray (με πρώτη την Sony), ένας δίσκος μπορεί να προσφέρει μέχρι και 9 ώρες video υψηλής ευκρίνειας σε δίσκους χωρητικότητας 50GB. Σε επίπεδο ήχου, τα Blu-Ray discs μπορούν να αποδώσουν άρτια Dolby Digital AC-3, DTS, PCM (μέχρι 7.1), Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD και DTS HD. Αξίζει να αναφερθεί ότι (σε αντίθεση με την τωρινή κατάσταση του HD-DVD) το Blu-Ray format έχει χωρίσει την υδρόγειο σε ζώνες, έτσι ώστε κάθε περιοχή να έχει τις δικές της εκδόσεις για τις ταινίες (όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τα DVDs). Για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δικαιούχων εταιριών, το στρατόπεδο του Blu-Ray έχει εναρμονιστεί με τις οδηγίες του AACS, «ρίχνοντας» την ανάλυση της εικόνας σε περιπτώσεις αναλογικών συνδέσεων στις 960x540 γραμμές.
Τα πράγματα εδώ είναι πιο θολά, αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση των κινηματογραφικών studios σχετικά με το αν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της πλευράς του HD-DVD. To PlayStation 3 είναι το πρώτο (σχετικά) φθηνό Blu-Ray player και θα κυκλοφορήσει βάσει των τελευταίων πληροφοριών τον Μάρτιο του 2007 και στην αγορά της Ευρώπης.
Τα δύο στρατόπεδα
Κινηματογραφικά studios (σε ποια format θα κυκλοφορήσει κάθε studio τις μελλοντικές ταινίες του)
Blu-Ray: 20th Century Fox, Buena Vista Entertainment, MGM Studios, Paramount Pictures, Sony Pictures Entertainment, Walt Disney Company, Warner Bros.
HD-DVD: Buena Vista Entertainment, New Line Cinema, Paramount Pictures, Walt Disney Company, Universal Studios, Warner Bros.
Βασικότεροι υποστηρικτές (ποιες είναι οι σημαντικότερες εταιρίες που στηρίζουν κάθε format)
Blu-Ray: Adobe Systems, Alpine Electronics, ATI Technologies, BenQ Corporation, Canon Inc, Cyberlink Corp, Daewoo Electronic Corporation, Dolby Laboratories Inc, Electronic Arts, Fuji Photo Film Co, Kenwood Corporation, Lite-On IT Corporation, Memorex Products Inc, Mitsubishi Kagaku Media Co/Verbatim, Mitsui Chemicals, Nero, nVidia Corporation, Onkyo Corporation, Ricoh Co, Sanyo Electric Co, Sony BMG Music Entertainment, Sun Microsystems, Tayio Yuden Co, Teac Corporation, Universal, Yamaha.
HD-DVD: Acer, Alpine, Cyberlink, Fuji Photo Film Co, Hitachi Corp., Hitachi Maxell, Imation, Intervideo Inc, Kenwood Corporation, Konica Minolta Opto Inc, Mitsubishi Kagaku Media Co/Verbatim, Mitsui Chemicals Inc, NEC Corporation, NEC Electronics Corporation, Nero, Onkyo Corporation, Paramount Home Entertainment, Ricoh Co, Sanyo Electric Co, Tayio Yuden Co, Teac Corporation, Toshiba Corporation, Toshiba Digital Frontiers Inc, Toshiba Entertainment Inc, Toshiba Samsung Storage Technology Corporation, Toshiba-EMI Limited, Ulead Systems, Universal, Warner Home Video Inc.
Το συμπέρασμα
Όπως έχει συμβεί σε κάθε περίπτωση στην αγορά της τεχνολογίας, στην μάχη Blu-Ray Vs. HD-DVD, τα πράγματα είναι στα πρώτα στάδια πολύπλοκα. Αρχικά ο καταναλωτής θα πρέπει προσέξει πάρα πολύ την τηλεόραση που θα προμηθευτεί (ανάλογα με τα χρήματα που θέλει να δαπανήσει) και από εκεί και πέρα, είτε να προχωρήσει στην αγορά ενός Blu-Ray ή ενός HD-DVD Player, είτε να περιμένει λίγο έτσι ώστε να προμηθευτεί ένα από τα πολλά υβριδικά players που θα κάνουν την εμφάνισή τους στο άμεσο μέλλον. Κάθε μία από τις δύο πλευρές έχει τα θετικά και τα αρνητικά της και καλό θα είναι ο καταναλωτής να υπολογίσει σωστά το budget που έχει στα χέρια του. Οι δύο κονσόλες videogames PlayStation 3 και Xbox 360 είναι η πιο αξιόπιστη (για τα λεφτά τους) λύση και ο καταναλωτής μπορεί μέσω αυτών να πάρει μια πρώτη γεύση υψηλής ευκρίνειας.
Όπως μπορεί να καταλάβει κάθε αναγνώστης της τεχνολογικής στήλης του Contra.gr, για να απολαύσει κανείς μία ταινία υψηλής ευκρίνειας στον υπέρτατο βαθμό χρειάζεται να αναβαθμίσει όλο τον εξοπλισμό του (Τηλεόραση, Home Cinema, Player), οπότε είναι πολύ σημαντικό να κάνει αρχικά την καλύτερη δυνατή έρευνα. Αυτό που απαιτείται πάνω από όλα είναι... υπομονή!
http://news.contra.gr/Technology/139993.html
Παύλος Παπαπαύλου