Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2007

Κινητή τηλεφωνία τέταρτης γενιάς δοκιμάζει η Κίνα

Η κινητή τηλεφωνία τρίτης γενιάς δεν είναι ακόμα διαθέσιμη στην Κίνα, ωστόσο η χώρα φαίνεται ότι κοιτάζει ακόμα πιο μακριά στο μέλλον. Στη Σαγκάη ξεκίνησαν ήδη οι δοκιμές μιας υπηρεσίας 4G, μεταδίδουν τα κινεζικά μέσα.

Κοινοπραξία δέκα «κορυφαίων εγχώριων ινστιτούτων», που ονομάζεται «FuTURE Project», έθεσε σε δοκιμαστική λειτουργία την τεχνολογία τέταρτης γενιάς την Κυριακή, γράφει η κρατική Ημερησία της Κίνας και αναμεταδίδει το Reuters.

Το δοκιμαστικό σύστημα κόστισε 150 εκατ. γουάν (19,3 εκατ. δολάρια) και επιτρέπει τη μετάδοση δεδομένων με ταχύτητες έως και 100 Megabit/sec. Αυτό θα επέτρεπε την ταυτόχρονη λήψη αρκετών τηλεοπτικών καναλιών υψηλής ευκρίνειας, αναφέρει η εφημερίδα.

Η υπηρεσία αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική εμπορική λειτουργία το 2010.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι πρόκειται για το πρώτο σύστημα 4G στον κόσμο. Ωστόσο, μια πειραματική τεχνολογία τέταρτης γενιάς παρουσιάστηκε πέρυσι τον Αύγουστο από τη νοτιοκορεατική Samsung Electronics.

Οι υπηρεσίες τρίτης γενιάς θα είναι διαθέσιμες στην Κίνα πιθανώς αργότερα φέτος, όταν η κυβέρνηση, , παραχωρήσει στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών τις σχετικές άδειες χρήσης του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, έπειτα από πολλές καθυστερήσεις.

Source news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: