Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2007

Μεγάλος Αδελφός αγκαλιάζει Ευρώπη


Τα αποτελέσματα της τρομοκρατίας είναι εμφανή όχι μόνο στη Μαδρίτη αλλά σε ολόκληρη την Ισπανία, καθώς μετά τη βομβιστική επίθεση λειτουργούν πλέον σε κάθε γωνιά της χώρας κάμερες. Παρ’ όλα αυτά, η Αστυνομία δεν έχει δώσει ποτέ στο φως της δημοσιότητας τον ακριβή αριθμό των κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης που παρακολουθούν τους Ισπανούς. Άλλωστε, ο αντιτρομοκρατικός νόμος τούς δίνει αυτό το δικαίωμα, όπως επίσης και την ελευθερία να χρησιμοποιούν κατά το δοκούν τα στοιχεία που συλλέγουν από τα συστήματα ασφαλείας.

Στη Γαλλία, οι κάμερες δεν ξεπερνούσαν τις 50.000 το 2005. Η γαλλική κυβέρνηση όμως, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αγγλίας, που έχει εξελιχθεί στον Μεγάλο Αδελφό της Ευρώπης, θέσπισε νόμους ώστε να επιτραπεί η εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης σε αεροδρόμια, σταθμούς Μετρό και σε λοιπούς δημόσιους χώρους.

Τους τραβάνε τα λουριά

Η νομοθεσία ωστόσο είναι αρκετά αυστηρή για το ποιος και για ποιο λόγο ελέγχει τα δεδομένα που έχουν καταγράψει οι κάμερες, με την Ανεξάρτητη Αρχή για τις Ελευθερίες των Πολιτών (την αντίστοιχη δηλαδή ελληνική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) να τραβάει κάθε τόσο τα λουριά των αστυνομικών αρχών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα - μέλος της Ε.Ε. που αντιστέκεται ακόμη στο σύνδρομο του Μεγάλου Αδελφού. Αιτία αποτελεί το αυστηρό συνταγματικό πλαίσιο αναφορικά με την προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών, που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για την ανεξέλεγκτη λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης.

Έτσι, κατά καιρούς έχουν τρέξει κάποια πιλοτικά προγράμματα, καμία όμως κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να περάσει τον σχετικό νόμο.

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ αντιστοιχεί μία κάμερα ανά 14 πολίτες με αποτέλεσμα να καταγράφονται όλες οι μετακινήσεις εκατοντάδες φορές στη διάρκεια ενός 24ώρου. Παρά όμως το γεγονός ότι ο μέσος Βρετανός φωτογραφίζεται 300 φορές την ημέρα, οι καταδίκες μειώνονται χρόνο με τον χρόνο καθώς δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία!

Σε όλη τη Βρετανία λειτουργούν 4,2 εκατομμύρια κάμερες που είναι εγκατεστημένες στους δρόμους, στους σταθμούς του μετρό και των τρένων, στα αεροδρόμια και σε άλλους δημόσιους χώρους. Η αντίδραση όμως των πολιτών για την καθημερινή τους παρακολούθηση είχε ως αποτέλεσμα να οργανωθεί διαφημιστική καμπάνια από τη βρετανική κυβέρνηση για τη μείωση της εγκληματικότητας. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα ετήσια στατιστικά στοιχεία των αστυνομικών αρχών της Βρετανίας, μπορεί η εγκατάσταση των κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης να κόστισε περίπου 5 τρισεκατομμύρια στερλίνες στους Βρετανούς, απέτυχαν όμως να τους προστατέψουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ληστείες και τα εγκλήματα δρόμου, όπως η αρπαγή τσαντών, έχουν σημειώσει 12% αύξηση σε σχέση με το 2005.

Ειρωνεία αποτελεί και το γεγονός, ότι παρ’ όλο που σε κάθε… γωνιά της χώρας υπάρχει και μια κάμερα, η βομβιστική επίθεση που δέχτηκε το Λονδίνο στις 7 Ιουλίου του 2005 δεν αποφεύχθηκε, αν και το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες οδήγησε τελικά την αστυνομία στα χνάρια των βομβιστών. Δεν ίσχυσε ωστόσο το ίδιο στην περίπτωση του 22χρονου που έχασε τη ζωή του από πέντε σφαίρες αστυνομικών στον σταθμό Στόκγουελ του Λονδίνου δυο εβδομάδες αργότερα: σύμφωνα με την αστυνομία, οι κάμερες δεν κατέγραψαν το περιστατικό γιατί είχαν… χαλάσει!



Πηγη Τα Νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια: