Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2007

Εξάντας

"Ταξιδεύουμε στον κόσμο, για να γνωρίσουμε καλύτερα τον άνθρωπο..."

Για 6η συνεχή χρονιά, η σειρά ντοκιμαντέρ Εξάντας, παρουσιάζει θέματα που αφορούν τους σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες του σύγχρονου «παγκοσμιοποιημένου» κόσμου.

Από το Τόκυο στην Αργεντινή, από το Αφγανιστάν στην Κολομβία, από τη Νότιο Αφρική στο Ιράκ και από την Τσετσενία ως την Αϊτή, η κατανόηση του «άλλου», του «ξένου» και του «μακρινού», αποτελεί για τον Εξάντα το κλειδί για την κατανόηση του «δικού μας», του ελληνικού, του κοντινού και εφήμερου...

Διαρκές στοίχημα του Εξάντα είναι να μιλάει απλά και με σαφήνεια για όσα παρουσιάζονται στην επικαιρότητα αποσπασματικά και συνήθως σβήνουν τόσο ξαφνικά όσο εμφανίστηκαν. Μια «απλή ανθρώπινη ιστορία», αποτελεί συχνά το κέντρο ενός συγκλονιστικού και ίσως επικίνδυνου ή απρόσιτου θέματος. Αλλά και την αφορμή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι μιας μεγάλης κρίσης, ενός κοινωνικού προβλήματος, μιας αιματηρής αντιπαράθεσης.

Με γραφή κινηματογραφική που αντιβαίνει στους τηλεοπτικούς κανόνες και ένα καλά δομημένο σενάριο, η ιστορία συνήθως αφήνεται να ξετυλιχθεί μόνη της. Και να δημιουργήσει μία ταινία καταγραφής του παρόντος που πρωταγωνιστές της είναι οι καθημερινοί άνθρωποι.

Πίσω από κάθε ντοκιμαντέρ, κρύβεται πολύμηνη προετοιμασία. Και η εικόνα που, τελικά, εμφανίζεται στη μικρή οθόνη -αποτέλεσμα της προσπάθειας των 15 νέων ανθρώπων της ομάδας-, αποτελεί μια εξ' ολοκλήρου πρωτογενή παραγωγή, από το πρώτο ως το τελευταίο της καρέ.

Επεισόδια του Εξάντα έχουν μεταδοθεί από δημόσια και ιδιωτικά δίκτυα της Ευρώπης (Σουηδία, Νορβηγία, Αυστρία, Αγγλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Εσθονία) και της Μέσης Ανατολής (Λίβανος), ενώ οπτικοακουστικό υλικό του χρησιμοποιείται από κινηματογραφιστές σαν τον Michael Moore σε ντοκιμαντέρ σαν το «Farenheit 9/11».

Ο Εξάντας συμμετέχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, ενώ το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα πραγματοποίησε το Μάρτιο του 2006 ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στα ντοκιμαντέρ της σειράς προβάλλοντας 10 από αυτά και εκδίδοντας ένα βιβλίο-αφιέρωμα. Πάνω από 6.000 συνολικά θεατές παρακολούθησαν τα ντοκιμαντέρ του Εξάντα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, ενώ το γαλλογερμανικό ARTE, η κρατική βελγική τηλεόραση RTBF, το νεοσύστατο αγγλικό Αl Jazeera και αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες διανομής προχώρησαν σε συνεννοήσεις για την αγορά και τη διανομή τους σε όλο τον κόσμο.

Η παρουσία του Εξάντα στο διαδίκτυο (http://exandas.ert.gr) αποτελεί πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει τα περισσότερα ντοκιμαντέρ της σειράς online και να συζητήσει στο Forum. Tο υλικό της δημοσιογραφικής έρευνας κάθε θέματος που δημοσιεύεται εκεί αυτούσιο, αποτελεί πηγή για δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς ερευνητές.
Ο Εξάντας έχοντας στις βαλίτσες του έξι χρόνια εμπειρίας, 55 ντοκιμαντέρ, τέσσερα βραβεία για το καλύτερο ντοκιμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης, την θερμή υποστήριξη του κινηματογραφικού κοινού, τις κριτικές του Τύπου και, το βασικότερο, το αμείωτο ενδιαφέρον του κόσμου που τον καθιέρωσε σαν μία από τις πλέον έγκυρες παρουσίες στην ελληνική τηλεόραση, συνεχίζει να τραβά την κουρτίνα που κρύβει τη θέα του ταραγμένου πλανήτη Γη...

On-line
http://exandas.ert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: