Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2007

Λαμπρινή Χ. Θωμά: όταν η ελληνική blog-όσφαιρα κόλλησε ιό

Αν ψάξουμε στο Google Images θα δούμε πως όλες οι φωτογραφίες που βγαίνουν είναι σκίτσα και κόμιξ. Μήπως η κυρία Λαμπρινή Χ. Θωμά είναι μια άυλη δικτυακή προσωπικότητα, ένας “ιός” που κατασκέυασαν κάποιοι για να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κοινότητα των Ελλήνων bloggers;

Πέρα από το αστείον της υποθέσεως, το κλείσιμο του Monitor αναδεικνύει 2 μεγάλα ζητήματα.

1) Την ανωριμότητα του Μέσου που ονομάζεται “διαδίκτυο” ή “blogs” ή τα άτομα που βρίσκονται πίσω από αυτό. Δεν είναι δηλαδή δυνατόν, ένας άνθρωπος που μέχρι χθες δε τον ήξερε κανείς, που θα μπορούσε άνετα να είναι και ψευδώνυμο ή κάποιος να χρησιμοποιεί το όνομα της συγκεκριμένης δημοσιογράφου χωρίς η ίδια να το γνωρίζει, να αφήνει υπόνοιες για δικαστική διερεύνηση ενός “αδικήματος” που μάλλον δεν υφίσταται κι εσύ που όντως πιστεύεις πως δεν υφίσταται να κατεβάζεις ρολά… για να μη βρεθείς “πίσω από τις μπάρες”! Σαφώς και η υπόθεση Τσιπρόπουλου είναι ακόμη σε εξέλιξη και όλοι φυλάνε τα ρούχα τους για να έχουν τα μισά, όταν όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, προς τι αυτή η γρήγορη αντίδραση; Αν υποθέσουμε πως ο Π.Β. φοβήθηκε μη μπλέξει με δικαστήρια κλπ, τότε θα έπρεπε να κλείσει το Monitor από την πρώτη κιόλας ημέρα που έγινε γνωστή η υπόθεση Τσιπρόπουλου, αφού το Monitor είχε επίσης το Funel στις πηγές του! Αρα δεν ήταν αυτό. Τότε τι ήταν; Μάλλον το γεγονός πως βαρέθηκε να ασχολείται με τα καπρίτσια του καθενός, όπως πολύ σωστά έγραψε. Εφτιαξε το Monitor ως προσωπικό project και γρήγορα έγινε γνωστό όχι μόνο σε αυτούς που έγραφαν σε blogs αλλά και σε όλους όσους ήθελαν να τα διαβάζουν. Οι πρώτοι ειδικά, αγάπησαν το Monitor σα το σπίτι τους και “κόλλησαν” εκεί, με αποτέλεσμα το πράγμα να γίνεται φορτικό για τον ίδιο τον Παναγιώτη που πολύ σωστά έκανε και το έκλεισε για να ασχοληθεί με οτιδήποτε είναι για εκείνον καλύτερο.

2) Το “ύπουλο” της όλης φάσης. Το θέμα φυσικά δε σταματά εδώ αφού πολλά ερωτηματικά υπάρχουν ως προς τη χρονική στιγμή που η κ. Θωμά επέλεξε για να δημιουργήσει πρόβλημα στον Παναγιώτη Βρυώνη. Δηλαδή τη στιγμή που το Monitor και το όλο σκηνικό με τα ελληνικά blogs βρισκόταν στην καλύτερή τους φόρμα (ας μη ξεχνάμε τι δημοσιότητα δόθηκε στην υπόθεση Τσιπρόπουλου και πόσο πολύ βοήθησαν τα blogs στο να μεταδοθεί το ζήτημα αυτό σε όλο τον πλανήτη αλλά μέχρι και να φτάσει μέσα στη Βουλή από ερώτηση του Γιώργου Παπανδρέου) αλλά και τη χρονική στιγμή που ο ίδιος ο Π.Β. λαμβάνει θέση στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως υπεύθυνος για το διαδίκτυο και τις νέες αυτές τεχνολογίες επικοινωνίας. Ποιοι κερδίζουν δηλαδή από όλα αυτά; Αυτοί που ήταν ενοχλημένοι από τη δυναμική που άρχισαν να αναπτύσσουν τα ελληνικά blogs (λαϊκά media τα λένε), αυτοί που ήθελαν να φιμώσουν και να λογικρίνουν όποιον γουστάρουν χωρίς να έχουν αντίλογο (βλ. “δημόσιο πρόσωπο”). Τα “δημόσια πρόσωπα” δηλαδή κέρδισαν από την υπόθεση αυτή αφού αποδυνάμωσαν (μάλλον προσωρινά) τη δυνατότητα διασποράς της πληροφορίας μέσω των καναλιών που έχουν δημιουργήσει τα ελληνικά blogs.

Οφείλουμε λοιπόν αρχικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Παναγιώτη Βρυώνη για όσα προσέφερε και τις καλύτερες ευχές μας για τη συνέχεια, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Οσο για τα ελληνικά blogs, μάλλον δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο “σπόρος” ήδη φύτρωσε και η πορεία είναι αδύνατο να αναστραφεί, εκτός κι αν επιστρέψουμε πίσω σε εποχές και καθεστώτα “περίεργα”, πράγμα που τόσο πολύ θα ήθελαν ορισμένα “δημόσια πρόσωπα” αλλά ο ελληνικός λαός μάλλον δε θα τους κάνει τη χάρη. Ας επιστρέψουν λοιπόν στο κλουβί τους κι ας μάθουν να συμβαδίζουν με την εποχή, με τη θέληση του ελληνικού λαού και με τους νόμους του Κράτους γιατί η ανοχή πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε οργή και αγανάκτιση. Κι όταν υπό το βάρος της πίεσης της κοινής γνώμης πέφτουν ακόμη και κυβερνήσεις, ας μη νομίζουν ορισμένα “δημόσια πρόσωπα” πως μπορούν να εμπαίζουν επ αόριστον τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού και να χρησιμοποιούν τις Αρχές του Κράτους (εμμέσως) και τους παρακρατικούς φίλους τους (αμέσως) ως “απειλή” για να φιμώσουν ελεύθερους πολίτες.

Posted by: Θανάσης

Source: http://www.poulametrela.com/?p=357


Δεν υπάρχουν σχόλια: